Пазарът на колите вече ще е пред стадион "Плевен"

Пазарът за автомобили ще се стопанисва от  „Тибор” ЕАДПазарът за автомобили ще се стопанисва от „Тибор” ЕАД
С 21 гласа „за” и 16 „въздържал се” Общинският съвет определи местоположение на пазар за покупко-продажба на моторни превозни средства на ул. „Цар Самуил” пред входа на стадион „Плевен” и възложи организацията и стопанисването му на „Тибор” ЕАД.  

За функционирането на пазара ще е необходимо да се направи разчертаване на територията, да се обособят сектори с паркоместа, като търговците ще могат да продават стоката си от колите/бусовете си или да я разполагат пред тях. Ще бъдат обособени два входа/изхода откъм ул. „Цар Самуил”, откъдето ще бъдат пропускани търговците.

Дружеството ще осигури химическа тоалетна и контейнер за отпадъци. Служителите на „Тибор” ЕАД ще събират такси от търговците на неделния пазар, съгласно Приложение № 2 към Наредба № 17 на Общинския съвет, като приходите от такси ще се превеждат в приход на Община Плевен по начина, по който се стопанисва Централният пазар.

В мотивите към предложението си кметът Георг Спартански посочи, че в продъжение на много години в района на спортна зала „Балканстрой” всяка неделя се извършва търговия с нови и употребявани стоки, резервни части за коли, перилни препарати и др., като обособено незаконно тържище върху имот - публична общинска собственост. Този нерегламентиран пазар блокира движението на моторни превозни средства, включително градския транспорт, и създава реална опасност от възникване на пътно-транспортни произшествия.

От друга страна, струпването на десетки граждани - търговци и посетители, води до масово замърсяване на публичните пространства и в края на неделния ден в района остават безброй отпадъци, които се премахват за сметка на общинския бюджет.

Кметът напомни, че съгласно нормативната наредба пазари могат да се изграждат само след решение на Общинския съвет, а такова няма и в този смисъл самообособилият се пазар е нерегламентиран.