Филм за Плевенската епопея бе представен в Ростов на Дон

Кметът Георг Спартански разказа на ростовчани за славните събития от Плевенската епопея отпреди 141 годиниКметът Георг Спартански разказа на ростовчани за славните събития от Плевенската епопея отпреди 141 години
Премиерата на филма „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа” беше сред събитията, посветени на честването на 55-годишнината от установяването на партньорски отношения между Плевен и Ростов на Дон.  

Прожекцията се състоя в един от централните кинотеатри в руския град „Киномакс – Победа” и събра публика от различни възрасти. В свое обръщение кметът Георг Спартански разказа за славните събития от Плевенската епопея отпреди 141 години, на които е посветен филмът, за съхранената в града ни и страната жива памет за тях, увековечена в стотици паметници, за подвига на руските воини, скрепил завинаги дружбата между нашите народи.

 

Лентата е съвместен проект на Община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп”. Филмът спечели наградата в категория „История и култура”, подкатегория „Документален филм”, в ХІV Международен Тур Филм Фест „На източния бряг на Европа”`2018 – Велико Търново.

Режисьор и сценарист е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, композитор е Валери Пастармаджиев, режисьор по монтажа е Цветелина Василева, изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева.

За създаването на филма съдействаха представители на плевенски бизнес среди, както и Посолството на Руската Федерация в България. Впечатлени от него, ростовски студенти, членове на младежка патриотична организация, които бяха сред зрителите, без колебание решиха, че следващият им ежегоден поход ще бъде именно в Плевен.

Със съдействието на домакините филмът „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа” ще бъде показан по ростовска телевизия и в учебни заведения в града. Впечатляващата лента ще бъде прожектирана и по време на Дните на Москва в града ни на 03 октомври.