Арестуваха плевенския прокурор Димитър Захариев в съдебната зала

Сотир Цацаров и Иван Гешев заявиха, че са събрани достатъчно доказателства за участието на Захариев в престъпната група на КукатаСотир Цацаров и Иван Гешев заявиха, че са събрани достатъчно доказателства за участието на Захариев в престъпната група на Куката
Плевенският прокурор Димитър Захариев е арестуван днес в съдебна зала, докато е текло дело срещу него в СГС. Информацията бе потвърдена и от съда и цитирана от DeFakto.bg. Акцията е дошла неочаквано и за магистрати, и за публика.
По-късно от прокурорския пресцентър обявиха, че Сотир Цацаров ще даде специален брифинг по случая заедно с шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев. Делото, по което Димитър Захариев е бил днес в Съдебната палата в София, е за оказвана от него принуда върху свидетеля срещу „Октопода“ Георги Цветанов да натопи бившия шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов.

Конкретно – Цветанов да заяви, че Костов го натискал да лъжесвидетелства в гръмкия процес, твърди прокуратурата. Обвинението бе повдигнато на Захариев през 2015 г. и той бе отстранен от длъжност.

Междувременно Георги Цветанов загина в катастрофа. А през ноември 2016 г. Димитър Захариев бе възстановен като прокурор в Плевен заради отпаднало законово основание за отстраняването му.

Преди това Сотир Цацаров бе поискал Захариев да бъде освободен от системата заради „несъвместимост“ – участие във фирма, но прокурорската колегия отказа. Самият обвинител неколкократно обяви, че никого не е натискал и отрече да е в несъвместимост.

Преди месец обаче разследване на Нова тв се захвана с прокурора Захариев за възможна негова връзка с организирана група за рекет и изнудвания. Цитираха се Камен Балбузанов-Куката и Ивайло Бировски-Иво Бокса, задържани през пролеттта при показна полицейска операция и обвинени за организирана група за рекет, палежи, отвличания, охрана по принуда.

Бяха показани кадри от охранителни камери от началото на 2016 г., на които се виждат Куката, Бокса и Димитър Захариев. Кадрите са били предоставени от зрители, пожелали анонимност. Те твърдят, че Балбузанов, Бировски и Захариев обикаляли плевенски предприятия през последните 3 години и принудително налагали охраната си.

На брифинга в прокуратурата днес бе заявено, че са събрани достатъчно доказателства за участието на прокурора Захариев в престъпната група на Куката, съобщи БНР.

За участие в същата група отново днес е бил арестуван и служител на съдебната охрана в Плевен. Държавното обвинение ще продължава и занапред да действа по този начин срещу прокурори, които нарушават закона, са заявили Цацаров и Гешев.

А обвинител №1 „се надява и прокурорската колегия да вземе отношение по случая“. На въпрос защо Захариев е бил арестуван точно в съдебнатаа зала, където добросъвестно се е явил на дело срещу него, отговорът е бил: Така е преценил наблюдаващият прокурор.