Плевен отбеляза 3-ти март (видео, снимки)

Плевен би Стара Загора по дължина на знамето днес. Плевенското беше 740 метра, а старозагорското - само 300 метра.Видео: Тихомир Стоянов
Днес хиляди плевенчани се стекоха на площада в града да отдадат почит на загиналите в епичните боеви за освобождението на България и да минат със знамето на шествие. Настоящият и бившият кмет на града рамо до рамо коленичиха пред паметта на героите и поднесоха венци и цветя.
Георг Спартански, който в момента е кмет на Плевен, поднесе цветя и произнесе тържествено слово. До него беше и дългогодишният му предшественик на поста Найден Зеленогорски.

Двамата кметове рамо до рамо коленичиха пред героите и почетоха паметта им, а кадрите бяха запечатани от стотиците плевенчани на площада.

Освен управлението на Плевен, ги свързва и дългогодишно приятелство от времето когато Зеленогорски бе кмет, а Спартански - председател на Общинския съвет в града.

Pleven 3 mart NZ

Снимка: И настоящият, и бившият кмет на Плевен коленичиха пред паметта на героите

В словота си днес Георг Спартански подчерта:

"Отричана и възхвалявана през тези 141 години, тази дата е крайъгълен камък и остава в историята като Ден първи на новата българска държава

и на новата българска държавност.... Трети март не идва наготово, а е последствие от поредица от събития, довели до възстановяването на българската държава".

Плевенчани винаги са били сред онези, които най-мащабно и зрелищно отбелязват 3-ти Март, тъй като именно в Плевен е преломният момент в хода на Руско-турската война и освобождението на България.

Днес в града имаше и шествие с българското знаме, което премина през централната улица.

Хиляди граждани с деца и знамена бяха излезли по улиците, за да участват в празничната церемония по повод Националния празник. 

За подвига на руските войници и българските опълченци повече от век разказва и единственият по рода си монумент на Балканите –

Панорамата "Плевенска епопея". И тази година той посреща млади и стари, за да напомня героизъм на предците ни.

Панорамата е издигната само за една година. По руски проект български архитекти и строители доброволци пресъздават битките в монументални платна.

Pleben Panorama

Снимка: Панорамата "Плевенска епопея" е посторена само за 1 година по повод 100-годишнината от епичните Плевенски боеве

Паметникът оживява на 10 декември 1977 г., в деня на 100-годишнината от края на паметната битка.

Повечето от експонираните предмети и оръжия в "Панорамата" са исторически, а не копия и са участвали в битките в ръцете на истински герои.

Източник: https://24novini.bg