Плевен се гордее с най-дългото знаме в България (видео)

24новини.бг
Деца и възрастни в Плевен вдигнаха и носиха на ръце най-дългото българско знаме в днешния ден, дълго 740 метра. Те направиха шествие от сградата на общината в града до Панорамата "Плевенска епопея".

Шествието по случай 141 години от Освобождението на България премина през най-значимите места в града. 

На миналогодишното шествие децата пренесоха знамето по централната улица в Плевен и стигнаха до централния площад, където заобиколиха в кръг параклис-мавзолея  "Свети Георги". 

zname2018

Снимка: На 3 март 2018г. децата от Плевен за първи път показаха рекордното знаме. Тогава с него те заобиколиха мавзолея "Свети Георги"

Днес деца от Плевен и възрастни пренесоха знамето от сградата на община Плевен, преминаха през Скобелевия парк, който е посветен на битката край Плевен за Освобожденето и стигнаха до Панормата, където събраха знамето.

zname pleven 2019

Снимка: По пътя към Панорамата, шествието премина покрай музея в Плевен, галерията "Илия Бешков" и през целия парк "Скобелев"

Шествието беше озвучено от патриотични песни, като "Вятър ечи, балкан стене".

Инициативата за ушиването на знамето е на Миглена Цонева.

Тя споделя идеята си с кмета на Плевен Георг Спартански и той подкрепил инициативата.

В ушиването на знамето участие взимат ученици от плевенски училища и деца от детски градини и социални центрове. 

По повод годишнината от Освобождението днес в Плевен със свободен вход за всички експозиции на музея в града, както и в Панорамата "Плевенска епопея". По-рано през деня тържествено слово изнесе кметът на Плевен Георг Спартански на площад "Възраждане", като заяви, че "трябва да сме горди, че свободата ни не е дадена даром." 

georg 3mart 2019

Снимка: Кметът на Плевен Георг Спартански изнесе тържествено слово и подкрепи идеята за най-дългото знаме

В знак на признателност пред параклис-мавзолея, който е емблема за града, бяха поднесени цветя и венци.

Един до друг на колене, поднасяйки цветята, застанаха настоящият кмет Георги Спартански и дългогодишният предходен кмет някоко мандата Найден Зеленогорски.

Почит към загиналите беше отдадена с минута мълчание. 

Шествие със знаме днес имаше и в Стара Загора, но тяхното знаме беше 300 метра - близо два пъти и половина по-късо от плевенското, сравняват шествията потребителите в социалните мрежи.

Източник: 24novini.bg