АПИ предлага три варианта на северния обходен път на Плевен

АПИ предлага три варианта на северния обходен път на Плевен
Три са вариантите за бъдещия обходен път на Плевен, става ясно от уведомление за инвестиционното намерение на Агенция „Пътна инфраструктура”. Документът е изпратен в РИОСВ-Плевен съгласно наредбата за извършване на оценка за съвместимостта на инвестиционните предложения с опазване на защитените зони.  

Обходното трасе трябва да изнесе транзитното движение извън Плевен източно от градските зони и да създаде удобна и безопасна връзка между ферибота Никопол-Турну Мъгуреле с автомагистрала Хемус. Пътят ще е второкласен, ще има две платна за движение с по две ленти по 3,25 метра, 80 км в час проектна скорост. След направените предпроектни проучвания са избрани три варианта, по които проектирането да продължи, става ясно от документа.

 

Document page 001 2 725x1024

Проектотрасето на първия вариант /жълт/ тръгва преди пътен възел „Балканстрой” и обхожда югоизточно Плевен възможно най-близко до градските зони, след което преминава с мостово съоръжение над входа на парк „Кайлъка”, преди да се включи към съществуващия път Плевен-ловеч. Строителната дължина е 4774 м, а експлоатационната – 12 км, като са предвидени естакада, дъгов мост над входа на парка и две пресичания със селскостопански трасета. Съоръженията са 22 на сто от общата дължина на пътя.

Document page 001 725x1024

Вторият вариант /лилав-жълт/ започва при пътен възел „Гривица”, а краят му е идентичен с първия вариант. Той също преминава с мостово съоръжение над входа на „Кайлъка”, със строителна дължина 7451 м и експлоатационна 12 241 м. В този вариант предвижданите големи съоръжения по маршрута са повече – две естакади, пътен надлез, мост над входа на „Кайлъка”, както и два надлеза и един подлез.

Document page 001 1 725x1024

Третият вариант /лилав пунктир/ започва идентично с втория, а краят му е при кръстовището за село Брестовец. Този вариант на обходния път пресича парк „Кайлъка” при южното езеро със съоръжение в най-тясната му част. В този случай строителната и експлоатационната дължина ще е идентична – 11 881 м. Ако бъде избран този вариант на трасе, ще бъдат изградени четири естакади, дъгов мост, по два надлеза и подлеза, както и съоръжение под насип.