Google ще снима за Street View пешеходните зони и парковете на Плевен

Google ще снима за Street View пешеходните зони и парковете на Плевен
След като през 2012-та, 2015-та и 2018-та година колите на интернет гиганта заснеха цялата улична мрежа за Google Maps, сега се планира заснемането на пешеходните зони и парковете на Плевен, които до момента бяха видими само от снимки, качени от потребители.
При следващото обновяване на Google Maps, освен новозаснените кадри от автомобилите на Гугъл, ще се включат и кадри, заснети от пешеходци – така наречените трекери. Street View Trekker е специална раница с фотооборудване, чиито камери са монтирани на върха ѝ. Раницата се носи от оператор, който обикаля пешеходните зони и автоматично събира снимки по пътя си. Операторът с раницата е свободен да се движи и заснема зони, които са недостъпни за автомобилите.

Street View е функция на Google Maps, която в момента е налична в повече от 85 страни по света, както и в части от Арктика и Антарктида. Благодарение на нея потребителите могат да гледат 360-градусови изображения на различни улици, както и културно и национално наследство.

Кадрите от колите и от пешеходните трекери се монтират в 360-градусови панорами, които днес се виждат в Google Maps. До момента трекерите са обиколили някои природни забележителности като Големия каньон, Тадж Махал и Гала̀пагоските острови, както и исторически пешеходни маршрути във Венеция. Това е част от усилията на Google Maps да направи достъпни за всички световните забележителности и елементи на културното наследство. Скоро и забележителностите на Плевен ще бъдат достъпни от всяка точка на планетата.