България днес бе парализирана от масови протести

Масови протести се проведоха днес в цялата страна. Граждани блокираха основни пътни артерии в градовете и извън тях в знак на протест. На места се съобщава за полицейски акции с връчване на стари фишове и записване на номера на автомобили.  

В социалните мрежи гъмжи от снимки и клипове на недоволството във всички големи градове, в които се проведоха протести.

В София недоволни скандираха "Мафия и "Оставка" на жълтите павета пред т.нар. Триъгълник на властта, където се намират сградите на Министерския съвет, парламента и президентството. Точно в 14.00 ч с надути клаксони на автомобилите кръстовището беше блокирано.

Към протестиращите се присъединиха много граждани с мотоциклети, велосипедисти, както и шествие от пешеходци по жълтите павета. Булевардите „Дондуков” и „Цар Освободител” са блокирани.

Временният автобус, движещ се по линията 10ТМ временно беше е отклонен и се движи по бул. „Дондуков“. Протестиращи скандираха и пред сградата на БНБ, съобщава "Фокус". В 15.30 бе блокирано и кръстовището на "Орлов мост".

Хиляди протестиращи излязоха днес и в центъра на София. Първоначално те бяха разделени в три протеста – срещу високите цени на горивата, срещу приемането на промените в Закона за вероизповеданията и на майките на деца с увреждания, които искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

В крайна сметка всички протести се сляха в едно пред Министерски съвет в началото на събитието на майките, което е 21вото поред.

В началото се породи конфликт между протестиращите майки и останалите, който обявиха, че искат оставката на правителството, а майките - само тази на Валери Симеонов. Различието им бързо беше преодоляно, а скандиранията „Оставка“ станаха общи.

В началото майките обявиха, че в Министерски съвет тече извънредно заседание на правителството с надеждата, че може би са постигнали целта си за оставка на вицепремиера, но информацията им се оказа неточна. Към този момент няма официално изявление от нито един член на кабинета за подобно заседание, нито коментар за националните протести през целия ден днес.

В крайна сметка майките обясниха, че те настояват и за приемането на важни закони, които ще подобрят състоянието на системата, а оставката на Симеонов е задължителна заради използвания от него език на омразата.

Бойко Борисов носи отговорност да поиска тази оставка, заяви една от майките.

Протестиращи от Ботевград затвориха пътя при Врачеш, с което се присъединяват към протестите в големите градове в страната. Хората искат оставка на правителството.

Вече час и половина пътят е затворен. На мястото на протеста има три полицейски коли. Хората отказват да освободят пътя, съобщава botevgrad.com.

Блокиран е участък от 15 км от стария път на Витиня. Хората искат оставката на правителството", съобщи Канал 3.

Множеството протестиращи имаха различни искания, но в цялата страна общи бяха скандиранията „Оставка!“.

Това положение на корупция, бедност и постоянно натоварване на народа не се търпи, коментираха протестиращи по повод различните искания. Няма значение каква е основната причина да излязем на улицата, проблемът ни е общ - България потъва, хората бягат, коментираха други.

Протестиращи поискаха намаляване на цените на горивата, подобряване на стандарта на живот, повишаване на доходите, да не се увеличават цените на застраховките, срещу насилието на жени, както и против приемането на промените в Закона за вероизповеданията.

Над 7 часа продължи блокадата на пътя за Кулата, а колоните от автомобили и в двете посоки бяха повече от 20 км.

Магистрала Тракия също беше блокирана за повече от 4 часа при Бургас и Стара Загора.

Затворени бяха пътищата за Димитровград и Хасково. Във Варна блокираха Аспаруховия мост, а във Велико Търново продължава да е блокиран изходът на града за София.

Протестиращи от Перник блокираха за повече от 3 часа кръговото кръстовище край Драгичево.

Пътят София - Варна и до момента е затворен на входа на Велико Търново.

Протестиращите се заканват да повторят протеста в още по-сериозен мащаб следващата седмица.