Международно разследване на опита за отравяне на Емилиян Гебрев поискаха от ДБГ

Движение България на гражданите поиска международно разследване на случая с отравянето на български бизнесменДвижение България на гражданите поиска международно разследване на случая с отравянето на български бизнесмен
В писмо, изпратено до посолството на Кралство Великобритания, ръководството на Движение България на гражданите поиска международно разследване на случая с отравянето на български бизнесмен, сина му и още едно лице. Случаят наподобява опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия.  

Причината да поискат международно разследване от ДБГ обясняват с това, че през последните години не е разкрито нито едно убийство на знакови бизнесмени в страната. А в конкретният случай близо четири години българската държава не дава отговор на въпроса кой е поръчителя на убийството на собственика на една от големите компании за производство и търговия с оръжия в България.

 

Дори и след обясненията на главния прокурор, остава неизяснено защо вместо да проверят лицето, което се опита чрез офшорно дружество да придобие фирмата на отровения бизнесмен, службите се занимават със съставките в салата му. Според ДБГ отговор трябва да получат много по-важни въпроси като:

- Как са отровени трима души, които са били на различни места;

- Има ли отношение към случая руският агент, който според данните на британските служби е пристигнал в България в периода на отравянето;

- Отравянето част ли е от опита за отнемане на едно от най-големите оръжейни дружества?

„Считаме, че с имитиацията на действия министър-председателят Борисов хвърля огромна сянка върху имиджа на България като суверенна правова страна. Нещо повече - ако не се стигне до истината, ще се засилят съмненията за съпричастност на правителството към извършваните престъпления.” – пише в писмото до посолството.

От ДБГ считат, че държава, която оставя без последствия опит за враждебно придобиване на стратегически бизнес за милиони от лица, които вече са унищожили бизнеси за милиарди, не е европейска, а криминална държава. Именно това отблъсква чуждестранните инвеститори и оставя България в сенчестата страна.