Заменят двойните чинове в училищата с единични работни места

Двойните чинове в училищата от учебната 2020/2021 година ще бъдат заменени с единични работни местаДвойните чинове в училищата от учебната 2020/2021 година ще бъдат заменени с единични работни места
Единични работни места да заменят двойните чинове в училищата от учебната 2020/2021 година - това предвижда проект за наредба за физическата среда и информационното осигуряване в детските градини и училищата.  

От МОН вече са изпратили новите предложения до директорите в училищата. Според тях за учениците ще има ергономични единични работни места, които се коригират спрямо ръста на детето. Необходимата площ, полагаща се на един ученик е 2 квадратни метра. Подовете в класните стаи трябва да са от антибактериални винилови настилки. Забранява се използването на гранитогрес и плочки, освен в лаборатории и около мивки.

 

Проектът за наредба въвежда изисквания за цветовете в класните стаи. За таваните, стените, плотовете, щорите трябва да се използват само меки, пастелни цветове. Предвижда се променя на стереотипа учител пред черната дъска, като преподавателят ще е по средата на класната стая, между децата. Препоръчва се Г-образно подреждане на класната стая.

Сред по-екстравагантните предложения е това вместо стена между две съседни класни стаи да има мобилна преграда. Идеята е да има възможност за оформяне на зала, в която учениците да могат да работят заедно. Предвиждат се и мерки за по-добра акустика в помещенията: системи за акустичен таван, акустични висящи пана по стени, висящи акустични панели.

В проекта са предвидени специфични изисквания към училищните кабинети по физика, химия, биология, както и към оформянето на училищните дворове. Оранжерии, къщички за птици, дори зоокът са сред препоръчаните екстри в школските дворове.