Зеленогорски: Това управление трябва да бъде съборено и да има истински честни избори

Зеленогорски: Това управление трябва да бъде съборено и да има истински честни избори
За нас темата за финансиране на политическите партии е от изключително значение. Финансирането на партиите е кръвоносната система на политическата ни система. Когато има проблем с финансирането има липса на равно начало, губене на връзката с избирателите, а вече партиите ще са зависими от бизнеса. 

Това коментира по време на кръгла маса за партийните субсидии председателят на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев.

Без обществен консенсус за промяната на модела на финансиране на партиите, решението е половинчато и не е стъпка в посока на по-голяма прозрачност и подобряване на демокрацията. Прилича по-скоро на гасена на пожара с бензин,

каза Делчев.

Има десетки основания на този закон да бъде наложено вето, не само заради необмислени законови техники, липса на дебат или оценка на въздействие, но и липсата на представа как моделът ще действа. С въвеждането на неограничено финансиране от фирми партиите се превръщат в снимки на едно табло за публично наддаване, заяви Делчев.

Като партиите могат да си имат генерален спонсор, защо ще им е да търсят хората и да им решават проблемите, по-лесно ще им е да прекарат няколко сделки и да си осигурят финансиране за следващите избори,

добави той.

Делчев посочи, че ДБГ има разработено предложение за регресивна скала, при която с нарастването на гласовете намаляват парите, които партията получава за глас, като така хем по-малките ще имат средства за развиване на политическа дейност, хем да се ограничи практиката за трупане на излишъци от субсидията в банкова сметка.

 

Според Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ, безплатните общински и държавни офиси ще ощетят бюджета.

Очевидно големите партии държат да няма субсидии, машинно гласуване, електронно гласуване и да си бетонират мястото, добави той.

Това управление трябва да бъде съборено и да има истински честни избори с машинно и електронно дистанционно гласуване,

каза още Зеленогорски.

От местните избори се очаква да се види какво ще се случи, именно затова управляващата партия с помощници ДПС и Воля, ограничи парите именно преди тях. Просто трябваше да се формализира брака ГЕРБ-ДПС, заяви той.

Предстои минимизиране, ако не и ликвидиране на демокрацията и в това се включва и концентрирането на медийна собственост.

Източник: 24novini.bg