Схема за заробване на плевенчани разкри Нова телевизия

Хората са принуждавани да просят на улицата, а ако не изпълняват нарежданията, са малтретираниХората са принуждавани да просят на улицата, а ако не изпълняват нарежданията, са малтретирани
За престъпна група от България, която принуждава българи да просят по улиците на Франция, разказа тази сутрин Нова телевизия. През юни полицията в Тулуза залови 11 българи от пет ромски фамилии.  

Преди дни българи в Лион се свързали с предаването „Събуди се” да разкажат подробности за жертвите на престъпната схема за трафик на хора.

 

Схемата за трафика започва от Плевен. Една от жертвите разказва, че първоначалната покана била за работа в земеделието във Франция с много примамливи условия – финансова помощ от България. Обекти на трафика сапредимно социално слаби хора, с психически или физически проблеми. Купува им се алкохол и цигари, за да бъдат по-лесно манипулирани.

До Франция - Тулуза, се пътува с автомобили или малки бусове.Вземат им документите за самоличност, под претекст, че трябват за регистрация. Тогава започва робството. Хората са принуждавани да просят на улицата, а ако не изпълняват нарежданията, са малтретирани както физически, така и психически.

Мъж, пожелал да остане анонимен от страх за живота си, разказа за схемата. Той е в Лион, Франция, а в Българи го намерили на улиците на града и го приютили.

Той е един от т.нар. „модерни роби”, принудени да просят на улицата, разказва Нова телевизия. Всичко започва след случайно запознанство през октомври 2017 г. в родния му Плевен. Запознава се с мъже от ромски произход – Мирелай и Цветан, когото всички наричат Бай Цецо. По това време Димитър е безработен, предлагат му работа във Франция. Всичко се случва за седмица. Тръгват от България за Франция с лек автомобил. Пътуват четирима души.

Групата от просещи българи, по думите на Димитър, наброява около 30 души. Всички изкарани пари от просия са прибирани.

Един ден един от просещите е блъснат от камион. Пристига полиция. Мирелай и двама от ръководещите просията бягат с кола до Лион, но там отново са принудени да просят.

Но условно нареклият се пред Нова телевизия Димитър успява да избяга, крие се в подземие. Там го намира Мария - българка, която живее от години в Лион. Димитър твърди, че подал сигнал в полицията в Лион. На запитване от посолството във Франция отговарят, че работят по случаяна българския гражданин от лятото на тази година.

Мисията е била уведомена от социалната служба „Samu Social” на град Лион, че българският гражданин е открит като бездомно лице в града, живеещ в нищета и без никакви ресурси.