Зеленогорски: Само силно дясноцентристко обединение може да разбие монопола на ГЕРБ

Найден ЗеленогорскиНайден Зеленогорски
Мария Попова 01.09.2018 | 23:26
В момента никой не може да спре ГЕРБ, смята Зеленогорски и допуска разгром на изборите, ако в дясно се явят конкурентни десни фракции, вместо обединен проект
  • Г-н Зеленогорски, на предишните евроизбори десните бяхте заедно. Каква, според Вас, е правилната стратегия за предстоящите евроизбори? Ще се съберете ли пак? 

Ние многократно сме заявявали, че имаме нужда от силен десноцентристки проект, с който да разширим периферията и да се явим заедно на европейските избори. Това би гарантирало не просто влизане в европарламента, а минимум двама евродепутати. Прагът на евроизборите не е 4%, а е близо 6% и в този смисъл не би било добре, ако десните отново се явят в няколко конкурентни проекта. По-вероятно е, обаче, това да се случи, което ще доведе до същия

разгром на европейските избори, както на парламентарните

отпреди година и няколко месеца. Смятаме, че ДБГ има нужда от още малко време, за да си мобилизира структурите, да си изчисти стратегията, тактиката за бъдещето и бих казал, че на този етап ние работим много сериозно за местните избори, защото те са основополагащи за една партия, която иска да е силно представена.

  • На фона на ситуацията в дясно за евроизборите, каква е тогава стратегията ви за местните избори?

В дясно-център има доста общини, които имат нужда от промяна - София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен, Сливен, Бургас, Видин. Когато започва промяна в държавата, тя винаги започва от София. Ключово е какво ще се случи в столицата на кметските избори. Един силен кандидат за кмет, зад който седи цялото автентично дясно-център в София, може да се пребори, да влезе в балотаж и да спечели изборите. Т.е. нашата стратегия ще е

балотажи срещу ГЕРБ.

Стратегията за балотаж срещу ГЕРБ изключва кандидат, който не е от дясно, защото това ще е тотално размиване между дясно и ляво, от което никой няма да има полза. Формулата е обединение в дясно-център със силни личности, които не е задължително да бъдат членове на някоя партия. Нищо не може да се случи, ако има разединение. Местната власт проявява явно повече мъдрост, разум и политическа воля - сядат на една маса и залагат практични цели. И явно разбират, защото само те са автентични представители на дясното сега – избрани от народа.

В дясно трябва да направим голям политически проект, с който да разбием монопола на ГЕРБ.

Ние, от ДБГ, сме казали на местно ниво сами да решават с кого да се коалират за кметските избори, като изключим БСП, ДПС и „Атака”. Надявам се от „Демократична България” да дадат същото разпореждане на своите функционери, за да могат хората да се обединят максимално около силни фигури и да се търси едно силно представяне в София и другите градове.

  • В момента дясното пространство обаче е силно парцелирано. Как виждате общо бъдеще?

В голям десноцентристки проект. В дясно вече няколко пъти се случва да се събираме и разделяме и да получаваме все повече нови уроци, които да не прочитаме. Всъщност, урокът е прочетен от кметовете на общини като Плевен, Добрич, Монтана и още около 30 места в страната, където има реформаторски кметове. Те са единствените легитимни говорители на дясното в момента, защото те са единствените овластени от хората. Постигнали са успешния модел и „големите“ политици на София трябва да прочетат уроците

и да слушат кметовете.

Трябва да се извърви пътя един към друг от различните политически сили, да се преглътнат минали обиди, да се изяснят разминаванията, да работим по това, което ни обединява, а не по това, което ни разграничава. В дясно 90% от позициите ни по различни теми съвпадат, а разминаванията са съвсем малко. За обикновения избирател изглежда странно, че продължаваме да работим по конкурентни проекти и сякаш не всички в дясно осъзнават, че

това е самоубийствена политика.

  • На последните избори „Да, България“ постигнаха резултат от малко над 3% и в момента не дават сигнали за обединение с другите в дясно. Каква е рецептата за политическо сътрудничество с тях?

„Да, България“ и ДСБ направиха една коалиция. Бих казал, че всяко обединение е една смислена стъпка, но абсолютно недостатъчна в случая. Според мен този проект трябва да си партнира с всички десноцентристки партии, за да се стигне до проект, способен да разбие монопола на ГЕРБ. Очевидно е, обаче, че на този етап

„Демократична България” не води сериозна политика за разширяване на проекта си.

Десните трябва сериозно да се замислим, а имаме не повече от два месеца. В случай, че се явим отново в няколко конкурентни проекта, европейските избори ще бъдат един провал. И няма да имаме втори шанс от хората.

  • Ще се запазят ли сегашните позиции на кметове и общински съветници, избрани от дясно?

Ще се запазят и ще се разширят. С нови градове, които да са десни. Да припомня, че БСП нямат нито един областен кмет, а ДПС има само едни. Другите, които не са на ГЕРБ, са десни, на Реформаторския блок. Сигурен съм, че разумът и политическата мъдрост ще надделеят и силните фигури по места ще са подкрепени. Там, където ние сме спечелили, навсякъде сме били на балотаж срещу ГЕРБ. В този смисъл ключово е да влизаме в повече балотажи, а после по естествен път хората избират нашите кандидати, защото имат по-добра визия и бих казал, че се справят значително по-добре и то невинаги в комфортна среда.

Лесно е да си кмет от ГЕРБ и да ти се налива отгоре,

а когато си победил ГЕРБ, много рядко получаваш помощ отгоре и се справяш сам. И ако успееш, означава, че си силен, можеш да управляваш и хората могат да разчитат на теб.

Определението за дясното, че е „сърдита градска леля“ е като определението за италианско семейство – бием се, разделяме се, обичаме се, пак се разделяме.

Това беше болест на младата десница, вече обаче е хронична болест. Задачата сега е да убедим хората да дадат шанс на голям дясноцентристки проект. Ако не спрем да се държим като италианско семейство, не ни очаква добро бъдеще. В момента никой не може да спре ГЕРБ, затова и трябва да се държим мъдро и да направим всичко за помирение и обединение на десните. Това е голямата ни отговорност.

  • Г-н Зеленогорски, скандалите при „патриотите“ са ежедневие и ескалират. Това би ли довело до предсрочни избори?

Предсрочни избори са напълно възможни дори преди евроизборите. Обществото плаща висока цена за тази власт, която стои насила при положение, че в малката коалиция (на „патриотите“ – б.ред.) се случват такива драматични неща, а в голямата коалиция (на ГЕРБ и „патриотите“ – б.ред.) има напрежение по всякакви теми.

В момента управляват на автопилот.

Вижте какво става в парламента - брутален лобизъм в полза на обръчи от фирми и приближени. Вижте ситуацията с фалита на "Олимпик" и срива на Търговския регистър. Къде са управляващите? 200 хиляди души се събудиха без застраховки, болници, хора, фирми, а държавата им казва "търсете си парите в Кипър" или казва "нормално е да няма Търговски регистър, случва се". Това е абсурдно. Това е управление на автопилот. И не може още дълго да продължи. Казвам го с опита си 20 години в политиката и 12 години кмет. Хората не вярват дълго на такова управление.

Ето затова казвам, че България не прави истинска демокрация, а балканска демокрация. Искаме да вземем парите на Европа, но не искаме да й вземем правилата. Да погледнем как правим избори – 25 % от гласовете са или купени, или корпоративни, т.е. вот насила.

Ако се въведе електронно дистанционно гласуване, за да могат да гласуват българи, които не живеят в страната, тогава нещата в България драстично ще се променят. Във външна политика сме пълен провал,

поведението на ГЕРБ беше безобразно по случая Скрипал.

Бяхме председател на Европейски съвет, когато Великобритания е поразена от химическо оръжие и буквално се скрихме под масата. Защо не бяхме солидарни с нашите партньори от ЕС и НАТО? За Сирия също нямаме ясни позиции,

цялата външна политика е лутане и хаос.

 

  • Т.е. вие прогнозирате предсрочни избори?

Предсрочни избори ще има, въпросът е дали ще успеят да ги слеят ведно с местните избори. Управляващите ще искат точно това, за да се мултиплицира ефектът и там, където има силни кметове, да се поддържат парламентарните избори, а там, където местната власт е по-слаба, центърът и държавата да натисне и да бъдат избрани правилните кметове, т.е. на ГЕРБ.

 

  • Мислите ли, че ГЕРБ прилага принципа „разделяй и владей“ при „патриотите“, както направи с Реформаторския блок?

Очевидно е така. Те действат точно по такъв начин и са много щастливи, че успяват да го правят. Ако бяха честни партньори, щеше да е друго, но те искат да завладеят всичко

и това е началото на края на ГЕРБ.

Аз съм го виждал в СДС - искахме да покрием всички територии, да няма никаква конкуренция в дясно и в демократичната общност. Това, обаче, е самоубийствено, особено за млади демокрации като България и другите в източна Европа. Принципът „разделяй и владей“ беше и продължава да е най-голямата грешка, която ще доведе до срив на ГЕРБ. В днешната световна и европейска политика не се работи без партньори. Политиката не е някакво надборване - да смачкам всички и да остана сам. Може би го е имало преди 50 години, но сега нещата са различни. Ако те не са го осъзнали, предстои тяхната огромна драма.

 

  • Премиерът заяви, че ще изтегли 100 млн. лв. от Българска банка за развитие за ремонт на всички мостове в страната, а скоро финансовият министър обяви 2 млрд. лв. излишък. Вие бяхте председател на Комисията по регионално развитие в миналия парламент. Това някакви предизборни действия ли са?

Винаги сме оспорвали тези излишъци. 2 млрд. лв. излишък, означава, че си лош финансист и не планираш добре или нарочно планираш така, за да може после с постановление от Министерски съвет и без решение на парламента да харчиш пари непрозрачно на база субективни критерии и да даваш на свои. Пример са последните 111 млн. лв. излишък раздадени на общините без правила. Принципът е

да се правят излишъци и да се харчат непрозрачно, като се дават на приближени. Това е пълен абсурд.

Това е една бомбардировка преди атаката - раздаваме на „нашите“ кметове, защото изборите идват след година.

В момента безразборно се харчат пари. Една част от допълнителните разходите са за спешни ремонти и случаи, но има разходи за обикновени плащания, които би трябвало да могат да се планирани. Тази несъразмерност и това, че на Варна са дадени 90 млн. лв. за две години, а други градове не получават нищо означава, че едните биват ограничени, а другите се ползват с преференции.

Какво? Само в градовете с кметове на ГЕРБ ли живеят хора?

В другите градове не живеят български граждани ли?

В градовете в Западна Европа, към която ние се стремим, голяма част от създадените от тях ресурси остават в бюджетите им, а не както в България - всичко се изсмуква в центъра, центърът после връща към „своите“, а периферията да се оправя както може.

Последните десетина години трябваше вече язовирите да са заздравени, реките да са почистени, да са изградени проекти, които да предпазват от пожари горите и посевите, да се рехабилитират и оправят мостовете, да се ремонтират по-малките пътища. В нормалните държави има ясна стратегия и ясен план и те се следват, не се действа под прикритието на уж „спешни случаи“, които трябва да са рутинна работа на държавата.

 

  • И на фона на това всичко как ще постигнете обединение на десните, така че да създадете конкурентен на ГЕРБ проект, както самият Вие казахте? Функционери на „Да, България“ казват, че няма да подкрепят десни кметове, като например кмета ви в Добрич?

Стратегията ни е, както казах: балотажи срещу ГЕРБ. Никой друг в Добрич, освен сегашният кмет г-н Йорданов, не може да се изправи там срещу ГЕРБ на избори. Надявам се всички да осъзнават това. И стари грешки да не се повтарят.

Кметът на Добрич и кметовете от реформаторската общност са избрани с десни гласове и трябва да получат мощна дясна подкрепа.

Ние стоим категорично зад тях. Всичко друго би било в услуга на ГЕРБ - да се подарят тези позиции на ГЕРБ. Или на БСП. Ние сме дали свобода на местните ни структури да правят десни и по-широки обединения за местните избори. А обединението трябва да започне още от преди евроизборите, защото те са тясно свързани с местните избори. Имаме 2-3 месеца време. Това е правилният подход, за да се запазят позициите. И да се разширят с нови. Аз вярвам, че дясната общност има капацитет за това.