Светльо Витков: Оставките променят фигурите в системата, но не и самата система

Светослав ВитковСветослав Витков
Екип Плевен 24 инфо 02.09.2018 | 12:20
Резултат от политическата отговорност ще видим на избори, смята председателят на политическа партия „Глас народен“ Светослав Витков, а оставките няма да променят системата.
Г-н Витков, шофьорът и асфалтът излязоха виновни за 17-те ковчега в Своге. Те ли са виновните или КОЙ?

Искрени съболезнования към близките и роднините на загиналите в катастрофата край Своге.

Всички сме виновни, цялото ни общество. Войната по българските пътища е отражение на обществените отношения, където водещи са наглостта, омразата, нетърпимостта и незачитането на правата и правилата. Докато този вид отношения са в ежедневието ни, то те автоматично ще са и на пътя, независимо дали си водач, пешеходец или пътник. Неспазването на пътните правила, рано или по-късно води до катастрофа, при която могат да пострадат и невинни. На пътя, както и по конституция, всички сме с равни права и задължения, но тези, които смятат, че имат по-големи права на пътя, биват наказани.

Войната по пътищата ще спре, когато започнем да уважаваме и зачитаме другите участници в движението.

Политическата отговорност за трагедията със загиналите хора, за Търговския регистър, за КФН и фалита на "Олимпик", за скандалите със Силистар и с китайци и руснаци в "Белене", за ЧЕЗ и Гинка Върбакова и избягалите затворници Вие лично как си я представяте да трябваше да се поеме. И как намирате оставките?

Резултатите можем да видим на следващи избори, ако някой въобще помни изброените проблеми.

Вече ми е досадно да слушам политически изказвания в Столичен общински съвет(СОС) в стил „ Някой трябва да поеме политическата отговорност”. През последните три години в СОС научихме много за това как работи системата отвътре. Колко пламенни речи се говорят и как накрая се гласува по интереси. Неведнъж сме били свидетели на общо гласуване на ГЕРБ и БСП.

Имам богато въображение как трябва да бъде поета политическата отговорност, но то няма общо с действителността. Народът е избрал кой да го управлява и избраният ще управлява както си иска.

Оставките на политически назначения променя фигурите в системата, но не и самата нея. Тези, които са загубили изборите, може безгранично да вдигат шум отстрани и да искат оставки, чакайки да дойде техният ред. Това им е работата, защото трупат позитиви от негативите на управляващите, а когато на обществото му писне, излиза на мегдана. В противен случай “кучетата лаят, керванът си върви”.

 

Според Вашите политически прогнози ще има ли предсрочни избори?

Според мен в България все повече ще се заоблачава в бъдеще. Не чакайте слънце, нито под формата на краля –слънце, нито в лицето на Слави-слънце. Ще има такова само на определени места и то по върховете.

Ще духа лек, до умерен бесепарски, патриотичен и десен вятър, който ще се усилва с наближаването на изборите.

Ако премиерът реши или народът излезе на площадите – ще има предсрочни избори. Зависи и от наглостта на патриотите. Въпросът е дали хората ще гласуват за партии, различни от наложените? Какъв е смисълът в противен случай?

Ако има (все пак), Глас народен каква стратегия ще предприеме? Коалиционна? Индивидуално явяване? Друго?

Това ще го решим с изпълнителния съвет и председателите на местните ни структури. Тези, които останаха с нас са хора, които са почтени и прями в оценката си и все още имат сили и желание за борба. За разлика от партиите с минало в управлението и тежки вътрешни противоречия, ние нямаме такива проблеми.

 

А Слави Трифонов може ли да е заплаха за Борисов? Защо?

Той е козът на ГЕРБ срещу заплахата от БСП и останалите партии. Слави Трифонов е добър шоу водещ и певец. Има какво да губи и ще го изгуби със сигурност, ако влезе в политиката.

Как бихте определили управлението на ГЕРБ и патриотите? Грешките? Добрите страни? Има ли живот в тази коалиция?

Не ми се определя. Достатъчно се определят и сами. Живот има и след смъртта, поне така казват.

* Втора част на интервюто със Светослав Витков, където прави оценка на партиите в дясно, очаквайте утре.

......

Източник: 24novini.bg