Румен Христов, СДС: Има недоверие към управлението, то буксува

Румен Христов, председател на СДСРумен Христов, председател на СДС
 Румен Христов: Има недоверие към управлението, то буксува  Скандалите и протестите водят към предсрочни избори, но не сега, смята председателят на Съюза на демократичните сили  

Интервю на Мария Попова, I част

 

Г-н Христов, какво е решението на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков? Остава ли в СДС или остава областен управител в правителството на ГЕРБ?

Решението е изцяло негово. Ние не сме му искали оставка, както твърди той. Казахме му, че трябва да реши дали ще бъде областен управител, или ще бъде член на Националния съвет на СДС. Няма как ние да бъдем официално опозиция на управлението и същевременно да имаме висш представител на това управление, който е член на висш орган на партията. Твърди, че оставка могат да му искат само министър-председателят и хората. Той е прекият наместник на изпълнителната власт в Бургас, не е избран от хората, както депутатите или кмета, за да очаква одобрение. Член е на НС на СДС, все пак.

Напоследък - само кризи. За катастрофата до Своге обвиниха асфалта, шофьора на автобуса, фирма „Трейс”. Подадените оставки на трима министри достатъчни ли са за понасянето на политическа отговорност? Или е политическа игра на ГЕРБ, както с оставките на Бисер Петков и Теменужка Петкова?

Надявам се, че оставките ще бъдат приети от парламента и няма да бъде поредният хвърлен прах в очите на избирателите и гражданите. Не знам дали са достатъчни, но бяха наложителни. Няма как да коментирам какво е причинило трагедията, защото не съм специалист в областта. Причините, вероятно, са комплексни – настилката, мантинелата, дъждът, невниманието на шофьора, предпазните колани, които не са сложени. При всички положения това се случва ежедневно в България и трябва да се предприемат мерки, за да не се губят човешки животи.

От началото на годината - скандал след скандал – „Винпром Карнобат”, избягали затворници, срив в Търговски регистър, оставки в КФН, фалит на „Олимпик“, застрояване и свинарници на Силистар, скандала с ЧЕЗ. НФСБ поставиха условия на ГЕРБ, за да останат във властта. Всичко това може ли да доведе до предсрочни избори?

Всичко това води към предсрочни избори, но не мога да кажа кога. Дали ще се стигне до тях тази година, по-скоро според мен не, ако няма някой нов, по-голям гаф. Определено обаче мандатът няма да се завърши в рамките на 4 години, както е по конституция. Вече има недоверие към управлението, то буксува в основната сфера – икономиката. И резултатите, които Българиятрябва да постига, не се постигат. Всички тези скандали ерозират доверието към управлението. А и има една умора в българския народ от дългото управление на ГЕРБ. Това е обичайно. Когато една политическа формация управлява дълго време, тя омръзва на хората, започва да ги дразни.

В случай на едни предсрочни избори, как ще се яви СДС? Самостоятелно? В коалиция? С кого?

Има много работа, която трябва да свършим - да стегнем структурите, да формираме политики, да заемем позиции, да покажем, че предлагаме неща, които касаят десния избирател. Ще стигнем и до коалициите. Ако се стигне до такава, а то най-вероятно ще се стигне, предпочитанието на СДС е формации, които категорично са заявили своята проевропейска и пронатовска ориентация, с десен профил са, демократични са и имат сходни убеждения със СДС.

Казвате, че на фокус са предстоящите местни избори, на които се надявате СДС да удвои резултатите от 2015 г.? Каква ще бъде стратегията на СДС за тях?

Ще работим да удвоим резултатите. Аз съм убеден, че когато представителството ни в местната власт под формата на кметове и общински съветници е по-голямо, резултатите за следващи избори са по-добри. Аз ще проверя тези места, където на местните избори получаваме много добър резултат, а на другите резултатът е по-лош, тоест има желание да се работи само за това, което касае местната структура.

Добро представяне на местните избори, по-близо до хората, по-близо до гражданите и решения на техни проблеми водят до по-добри резултати на следващи избори. Има само една година и ако не започнем да работим отсега, да се оглеждаме за подходящите хора за общински съветници и кметове, ще се окаже, че сме закъснели.

Според Найден Зеленогорски, партиите в дясно трябва да са в един проект и да са с един лидер, за да победят ГЕРБ. Вие с кого бихте се обединили? С патриоти? Бивши партньори от Реформаторския блок? „Да, България“? Същевременно, Светльо Витков, който е ваш бивш партньор от „Глас народен”, ще се явява самостоятелно.

Практиката показва, че когато представителите на автентичната десница сме заедно, постигаме добър резултат, а когато сме разделени, видяхме какво става на последните избори – разделихме се на три, избирателят даде по около 100 хил. гласа на всички и ни изхвърли от парламента. Самият избирател насочва към търсене на обединяване на силите ни. Не желая да назовавам формации, с които ще преговаряме. С тези, с които категорично няма да преговарям са БСП и ДПС. ГЕРБ винаги са участвали самостоятелно, т.е. няма нужда да ги коментирам. Партиите, които остават като възможни за наши бъдещи партньори, са от десницата.

Застигна ни чумата по свинете, въпреки оградата. Вие сте били министър на земеделието и храните и председател на комисията по земеделие в 43-то Народно събрание. Адекватни ли бяха мерките против чумата в Странджа и африканската чума по свинете?

Не бяха адекватни. Ние поискахме още първите дни оставката на изпълнителният директор на БАБХ, Дамян Илиев. Ако беше обяснено адекватно, ако беше заделена субсидия, която да удовлетворява животновъдите, т.е. да компенсира щетите им, да имат възможност да си закупят нови животни и да продължат поминъка си, ако бяха взети чисто ветеринарно-санитарни мерки навреме, нямаше да се стигне до тази трагедия. Сега излизат и резултати, които показват, че е нямало чума по дребните преживни животни.

Тоест реакцията на правителството не беше добра ли?

Действаше се много забавено и непрофесионално. Пример за това са пунктовете за дезинфекция, които бяха направени на третия ден, а отцепване на района по-скоро не се случи. Ако размерът на болестта беше толкова голям, колкото беше представен, чумата можеше да се пренесе из цялата страна и икономическите последици да бъдат много големи за много по-голям кръг от населението. Африканската чума е много по-значима икономически и много по-трудно можеше България да бъде опазена от нея. Тя върлува от 3-4 години в много северни страни и не се разпространява само чрез живите диви животни, а и чрез храни, фуражи, камиони, хора. Правилно беше мерки да се вземат много по-рано, защото тази чума е много по-опасна за нашата икономика.

Направи се ограда…

Направиха една бутафорна ограда, която няма да свърши никаква работа. Нестабилна е и едно прасе от 150 кг я преодолява без никакъв проблем.
Трябваше да се направят санитарни кордони около големите свинекомплекси, където има десетки хиляди животни, защото, ако плъзне заразата по тях икономическите загуби ще бъдат изключително големи.

Тоест Вие считате, че Порожанов трябва или не да подаде оставка?

Той трябваше да се освободи отдавна от Дамян Илиев, но след като няма сила да го направи, кой остава да понесе отговорността? Бяха освободени заместник-министри и двама директори на дирекции, но те не са пряко отговорни за събитията. Пряко отговорни за случилото се са изпълнителният директор на БАБХ и министърът, но и двамата все още си заемат длъжностите.

*Втора част на интервюто с председателя на СДС Румен Христов очаквайте на 8 септември. В нея той разказва за намеренията на СДС за местните избори в София и за евроизборите през пролетта

................

Източник: 24novini.bg