Зеленогорски: Как 1 млн. пенсионери да живеят с по 6 лв. на ден?

Зеленогорски определи бюджета за 2019 г. с думите "след мен - и потоп" и го нарече "популистки"Зеленогорски определи бюджета за 2019 г. с думите "след мен - и потоп" и го нарече "популистки"
"1 млн. пенсионери получват пенсия по 6 лв. на ден - как се живее така? Как имало добра финансова рамка на бюджета, а портмонетата на хората и хладилникът показват точно обратното". Това коментира на брифинг днес Найден Зеленогорски, който заедно с председателя на "Движение България на гражданите" Димитър Делечев подчертаха, че в страната вероятно ще има предсрочни избори. те определиха бюджета за 2019 г. на ГЕРБ като "популистки" и "социалистически".

Според Зеленогорски е възможно изборите да са три – европейски, местни и предсрочни. "Изборите чукат на вратата", обобщи той ситуацията с протестите в страната.

По думите му "Бюджетът за 2019 е предизборен - все едно ще го изпълнява друг", а увеличаването на разходите с 6 млрд. лева според него е "безсмислено наливане на пари в каца без дъно".

"Преразпределителната функция на бюджета се е увеличила и ако за 2018 г. преразпределението е 35%, сега вече е повече от 38%.

"Това не е десен, а популистки и социалистически бюджет",

коментира бившият председател на Комисията по регионално развитие в парламента, като добави, че "ГЕРБ е популистка партия, която управлява с националисти".

От ДБГ са категорични още, че в бюджета за 2019 г. нарочно няма пари за електронно и машинно гласуване, което е незаконно след проведения референдум и законовите промени.

Зеленогорски повтори тезата си, че

трябва да има силна десница, която единствена може да бъде алтернатива на ГЕРБ.

"Всички в парламента са едно цяло, и всички са на държавната софра, за да си разпределят правилно баницата", каза още той.

Той не скри мнението си, че бюджетът е направен така, че да има "достатъчен излишък в средата на годината, за да бъде раздаден на правилните общини. Ние сме за това – излишъците да се харчат с решение на парламента, а не на МС", посочи още бившият кмет на Плевен.

"Капиталовите разходи са почти 7 млрд. лева, уверявам ви че през август ще има излишък, който да отиде в близките общини точно преди местните избори", прогнозира политикът.

"Българските общини не са доволни от този бюджет – те искат допълнително 200 млн лева. Реално необходимите са поне половин милиард – 19 500 км са междуселските пътища, а улиците - над 50 хил.км.

Общо 77 хил. км пътища поддържат общините, на фона на 20 хил. републикански пътища, задължение на АПИ",

направи сравнение той.

Именно за инфраструктурата искат повече пари от общините, искат още пари за социални проекти, за общинските болници в трудно достъпни региони, обобщи Зеленогорски и каза, че

управляващите "категорично се разминават с разбирането за бюджет по време на растеж".

"Ако сега не трупаме резерви, не знам какво ще правим после", изрази тревога той и каза, че поведението на ГЕРБ наподобява максимата "След мен - и потоп".

"Преразпределителната роля не трябва да се покачва и не трябва да бъдат залагани дефицити. Ако с развиваща се икономика имаме дефицит, какво ще стане след година или две, когато се прогнозира спад", каза още Зеленогорски, който е икономист по образование.

"Уж управлява дясно правителства, а бюджетът е повече от социалистически", критичен беше още той. "Предлагаме финансовата децентрализация да започне с поне 20% от доходите на физически лица, които да остават в общината. Не да се преразпределят парите според желанието на министъра на финансите и партийните приятели", каза още той.