Британската прокуратура повдигна обвинения на двама руснаци за отравянето на Скрипал

Руснаците Александър Петров и Руслан Боширов са обвинени за отравянето на СкрипалРуснаците Александър Петров и Руслан Боширов са обвинени за отравянето на Скрипал
Британската прокуратура повдигна обвинения на двама руснаци заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри.  

Това са руснаците Александър Петров и Руслан Боширов. Те са на по около 40 години и са пътували с руски паспорти под фалшива самоличност, съобщи Ройтерс.

 

Издадена е европейска заповед за арест. На този етап въпросът за тяхната екстрадиция не е поставян.

Има достатъчно доказателства за съпричастността на двамата руснаци към покушението върху живота на Скрипал и опита за отравянето в Солсбъри.

Представителят на прокуратурата Сю Хеминг поясни, че нямат намерение да се обръщат към Русия с молба за екстрадицията на двамата руски граждани, доколкото руската конституция не позволява това.

Руските граждани са обвинени по четири члена, включително за опит за убийство на Скрипал, баща и дъщеря, и на полицая Ник Бейли. Останалите обвинения са за сговор с цел убийство, намерение да се нанесат тежки телесни увреждания и използване и държане на новичок - нервнопаралитично вещество - в противоречие със закона за химическите оръжия.

Както се отбелязва в съобщението на полицията, на 2 март двамата руснаци са пристигнали в Лондон от Москва и са отседнали в хотела City Stay. На следващия ден са се разходили до Солсбъри и са се върнали в Лондон същия ден вечерта.

На 4-ти март заподозрените отново са изминали този маршрут, като са попаднали и на запис на камерите за наблюдение около дома на Сергей Скрипал. Отново са се върнали вечерта в Лондон и за отпътували за Москва.

Припомняме, бившият разузнавач и полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити на 4 март в центъра на град Солсбъри в безпомощно състояние. Експертизите установиха, че те са били отровени с разработеното в Русия нервно-паралитично вещество "новичок". След продължителен престой в болница и лечение и двамата бяха изписани в относително добро здравословно състояние, но продължават да се намират под наблюдението на специалисти.

Отравянето на Скрипал доведе до сериозно обостряне на отношенията между Британия и Русия. Лично британският премиер Тереза Мей поиска от Москва да даде обяснения за произшествието. Кремъл отхвърли всякакви искания и обвинения спрямо себе си, като и лансира тезата, че "новичокът" е произведен от самата Великобритания. Москва обвини Лондон, че забранява достъпа й до Скрипал.

Последва дипломатическа криза, след като Лондон изгони 23 руски дипломата, а десетки страни от ЕС и извън ЕС я подкрепиха с подобна стъпка.

Последва втори инцидент с новичок - на 30 юни в град Еймсбъри, близо до Солсбъри, двойка мъж и жена също бяха натровени. Жената почина в болница, а мъжът след лечение оцеля.

Според експертизата на лабораторията в "Порт Даун" използваното в Солсбъри и Еймсбъри вещество е еднакво - Новичок. Разследването на втория инцидент обаче предполага, че отравянето на двамата британски граждани е станало по-скоро случайно, за разлика от първото - на бившия руски шпионин и дъщеря му.

Припомняме случая около смъртта на бившия шпионин на КГБ Александър Литвиненко

Литвиненко почина на 23 ноември 2006 годинав Университетска болница в Лондон на 43-годишна възраст, три седмици след като пил зелен чай, примесен с полоний-210 в луксозния лондонски хотел "Милениум", и малко след като получи британско гражданство.

Според разследването на британските спецслужби Литвиненко е отровен по време на среща с двама бившия сътрудници на руската Федерална служба за сигурност - Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой.

На няколко пъти напрежението в отношенията между Лондон и Москва ескалираха драматично именно покрай разследването на убийството на бившия руски агент, което британските служби определят като най-сериозната радиоактивна заплаха в сърцето на Лондон.

В началото на 2016 година Великобритания обвини Русия за убийството на Литвиненко и по-директно - президентът Владимир Путин. Москва определи това като "виц".

Русия отрича категорично обвиненията за съпричастност към убийството на Литвиненко и отказа да екстрадира Ковтун и Луговой във Великобритания.