59% от британците не искат Брекзит

Ако референдумът беше днес, 59% от британците биха гласували за оставане в ЕСАко референдумът беше днес, 59% от британците биха гласували за оставане в ЕС
Две години след провеждането на референдума за напускане на Европейския съюз и няколко месеца преди това да стане факт, стана ясно, че 59% от британците биха гласували за оставане на Кралството, ако референдумът беше днес.

Това показват данните от проучване на "НейтСен" и "Обединеното кралство в променяща се Европа", съобщава Ройтерс.

Според експерти промяната в процентите идва от хора, които не са гласували в референдума за Брекзит през 2016 година, а не от коренна промяна на нагласите.

Преди 2 години своя глас дадоха 17,4 милиона британци, като 51,9% бяха за напускане на ЕС. Това е петото проучване на нагласите в Обединеното кралство и е с рекорден резултат за оставане в Съюза.

Правителството е против провеждане на втори референдум за Брекзит, въпреки призивите за това. Един от най-богатите британци дори обяви, че би платил разходите за повторно проучване.

 

Днес пред британския парламент се събраха стотици граждани, които бяха разделени на два лагера – „за” и „против” оставането на Кралството в ЕС.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 година, но все още не е подписан договорът, който ще регламентира бъдещите ѝ взаимоотношения с Брюксел.