18 % инфлация в Турция, поскъпват транспорт, техника, храни

18 % инфлация в Турция, поскъпват транспорт, техника, храни
Инфлацията в Турция през месец август се е повишила до 17.9% спрямо същия месец на 2017 г., според Индекса на потребителските цени в страната. Цените на дребно растат с ускоряващи се темпове. През юли средното поскъпване на стоките и услугите в Турция бе с 15.9%, а през юни - 15.39%.

Веднага след представянето на данните за инфлацията в югоизточната ни съседка курсът на валутата ѝ спрямо тези на долара и еврото започна да се понижава.

Към 11:30 ч. българско време поевтиняването е с 1.25% спрямо долара и с 1.5% спрямо еврото.

На месечна база поскъпването на цените е 2.3%, показва статистиката. Това е повече, отколкото прогнозираха анализаторите, до които Reuters се допита преди официалното публикуване на данните. Техните очаквания бяха за 2.23%.

Средното годишно увеличение на цените на дребно е водено основно от цените в енергийния сектор, но силен допълнителен ефект има и от обезценката на турската лира, която от началото на годината поевтиня с над 40% спрямо долара.

Най-голям скок в цените е отчетен в сферата на транспорта, където ръстът е с 27.1%. На второ място са мебелите и битовите стоки (23.8%), а хранителните продукти и неалкохолните напитки са поскъпнали със средно 19.8%.

Нарастващата инфлация в Турция е пореден повод за притеснения сред инвеститорите в страната, някои от които вече търсят начин да се оттеглят от този пазар заради нестандартните виждания на президента Реджеп Ердоган относно икономиката и силното му влияние върху паричната политика на югоизточната ни съседка.

Днес Ердоган заяви, че трябва да се намали зависимостта на международната търговска система от американския долар, тъй като щатската валута се е превърнала в препятствие за Турция.