Промяна на граници на Балканите може да дестабилизира района

Александър Вучич и Хашим Тачи: Корекции на границата - само с посредничеството на ЕСАлександър Вучич и Хашим Тачи: Корекции на границата - само с посредничеството на ЕС
Промяна на границата между Косово и Сърбия може да дестабилизира района, смятат министрите на външните работи на Европейския съюз.

На срещата си във Виена част от дипломатите не скриха страха си от преначертаване на картата на района, който все още страда от кървавото наследство на бивша Югославия.

Президентите на Сърбия Александър Вучич и на Косово Хашим Тачи обявиха, че корекции на границата могат да бъдат обсъдени на преговори с посредничеството на Евросъюза.

Сърбия е решена да постигне компромис между Прищина и Белград, защото това ще увеличи стабилността в региона и ще отвори нашия път към членство в Европейския съюз. Но все още не сме сигурни кога това ще се случи”, каза външният министър на Сърбия Ивица Дачич.

 

Не смятаме, че дискусията за размяна на територии между Косово и Сърбия е подходяща. Мислим, че ще отвори много стари рани сред хората и затова сме много скептични, коментира министърът на външните работи на Германия Хейко Маас.