Исторически референдум решава съдбата на Македония

С референдума Заев поставя политическото си бъдеще на картаС референдума Заев поставя политическото си бъдеще на карта
Македонските граждани решават днес съдбата на държавата си на исторически референдум. Те трябва да отговорят на въпроса “Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС с договора за промяна на името между Република Македония и Гърция”.

Ако на референдума гласуват повече от половината имащи право на глас в страната и ако отговорът им бъде утвърдителен, то страната ще поеме дългата процедура за промяна на Коституцията и промяна на името на страната на Северна Македония. Ако това стане, страната ще стане член на НАТО и ще получи покана за започване на преговорите с ЕС. 

Ако обаче няма достатъчно избирателна активност, или гражданите гласуват с не, страната ще изгуби евроатлантическата си инерция. 

Засега проучванията сочат, че повечето хора ще гласуват с "да", но голямата въпросителна е дали ще излязат достатъчно хора. 

От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски призовават за бойкот на референдума. 

Премиерът Зоран Заев и двете албански партии обаче формираха голяма коалиция "За европейска македония", а на нейните митинги ходиха хиляди хора. 

 

С референдума Заев поставя политическото си бъдеще на карта, но също и това на гръцкия премиер Алексис Ципрас. България официално подкрепя премиера Заев и европейската перспектива на Балканите. 

Негативен вот ще върне страната в руската сфера на влияние и ще има пагубен ефект върху икономиката ѝ.